Vinterdöda ting

Vinterdöda ting -

Peter Erik Du Rietz

Året är 1896. I Göteborg och resten av riket förtvivlar många i fattigdom och svält. Döden är alletstädes närvarande och ingen saknar en namnlös trashank, hora eller våldsverkare som mördas eller spårlöst försvinner.


Med denna misär runt knuten trivs Carl Cronhammer förträffligt. Han är en framgångsrik och stilfull affärsman men bär på en fruktansvärd hemlighet : Han är inte längre fullt mänsklig. Inom honom bor ett uråldrigt  och krävande rovdjur. Hans trygga tillvaro störs när en främling oväntat dyker upp i staden, någon som vet vilken slags varelse han är och som är stark nog att förgöra honom. Det blir början på en resa där Carl riskerar att mista allt - samtidigt som ett namnlöst väsen viskande och lockande väntar vid vägens slut för att ta honom till sig för alltid.


Författaren har i denna skräckroman skapat ett helt eget mytologiskt universum. Boken lyckas vara både fasansfull och förtjusande på samma gång, och det målande språket får emellanåt det ohyggliga att framstå som drömlikt och vackert. Mörkret lurar emellertid ständigt under ytan, detaljskarpt och påtagligt närvarande i sin brutalitet.


Vinterdöda ting släpptes den 8 juli 2019.